Intenzivirane aktivnosti u sektoru Private Equity-a u Srednjoj Europi nastavljaju se, u skladu s gospodarskim stanjem i sporazumima o tržišnoj potpori

Vijesti

Natrag na Vijesti

Intenzivirane aktivnosti u sektoru Private Equity-a u Srednjoj Europi nastavljaju se, u skladu s gospodarskim stanjem i sporazumima o tržišnoj potpori

Foto:

Zagreb, 25. srpnja 2018. – Izgledno je da će se mnogobrojne transakcije u sektoru Private Equity-a u Srednjoj Europi nastaviti: dvije trećine ispitanika smatra kako će tržišna aktivnost ostati na istoj razini, najvišoj u proteklim trima godinama. Približno trećina (31 %) ispitanika očekuje kako će razina tržišne aktivnosti dodatno porasti u odnosu na trenutačno visoku razinu, a samo 2 % ispitanika očekuje pad aktivnosti na najnižu razinu u posljednjih pet godina.

Stoga ne iznenađuje činjenica da se dvije trećine ispitanika (69 %) namjerava uglavnom usredotočiti na trgovanje u narednim mjesecima, u skladu s ispitivanjem koje se provodilo u proteklim dvjema godinama.

Očekivanja će porasti zbog likvidnosti tržišta kapitala: tri četvrtine ispitanika (74 %) smatra kako će dostupnost financiranja zaduživanjem ostati na istoj razini u sljedećim mjesecima. Ta je brojka porasla u odnosu na prošlo ispitivanje, kada je ona iznosila dvije trećine (67 %), i tada je petina ispitanika (21 %) očekivala kako će dostupnost poluge porasti.

Obećavajuća aktivnost prisutna u private equity sektoru u Srednjoj Europi u proteklih 18 mjeseci nastavlja se te snažni gospodarski temelji i dalje podupiru visoku razinu sklopljenih velikih poslova i izlazaka”, tvrdi Tadija Dalić, menadžer u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja. „Lokalni ulagači odlučuju se na ulaganja u brojna poduzeća u regiji koja su u razvoju i kojima upravljaju njihovi vlasnici, dok se strani ulagači – iz područja financija i trgovine – sve više okreću ulaganju u afirmirana poduzeća iz regije. Njihov interes svjedoči o uspješnosti poduzeća koja su izrasla u vodeća, svjetska trgovačka društva, uglavnom pod vodstvom lokalnih private equity fondova u regiji.

„Zdrava“ tržišta kapitala i sve veći interes za regiju doveli su do zaključka da je riječ o znatnom porastu vrijednosti tržišta, no rast cijena je možebitno dosegnuo svoju granicu: skoro petina ispitanika (17 %) smatra da će se očekivanja prodavatelja u pogledu cijena smanjiti tijekom sljedećeg semestra, što više od dva puta premašuje postotak od 8 %, koji je zabilježen u proteklom ispitivanju.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!