Hrvatska se uspješno zavolontirala!

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatska se uspješno zavolontirala!

Foto: HCRV

Hrvatska volontira 2018. okupila je 185 organizatora volontiranja koji su u preko 70 gradova uključili više od 4.400 građana volontera i proveli više od 300 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici.

Volonteri nisu samo pomagači, oni su i pokretači i nositelji pozitivnih promjena, a brojni su primjeri koji ukazuju na to da volontiranje i samim volonterima donosi niz dobrobiti. Cilj nam je bio ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Volontiranjem zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu, kaže tema ovogodišnje manifestacije. Povezujemo se, pronalazimo sebi slične, upoznajemo druge i drugačije da bi naše različitosti i sličnosti pretvorili u snagu koja je potrebna za pozitivne promjene prema humanizmu i održivom razvoju.

Članice Izvršnog tima Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, organizatora manifestacije, osvrnule su se na provedbu manifestacije.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika podsjetila je na važnost uključivanja različitih dionika u volontiranje: Što je dobro za tebe, usrećit će i druge, a s kolegama sreća je još veća“ – riječi su koje smo uputili širom lijepe naše, potičući brojne građane i organizacije da se uključe u svibanjski tjedan volontiranja. Sretni smo jer se zaista puno njih i uključilo i darovalo tisuće sati svoga vremena. Sve su brojnije akcije osnovnoškolaca i srednjoškolaca, raste broj volontera i među našim starijim sugrađanima, a i sve veći broj tvrtki prepoznaje dobrobiti promocije volontiranja među zaposlenicima. Sve ove akcije i angažman građana pokreću dobru energiju i vode u smjeru izgradnje boljih i snažnijih zajednica u kojima živimo.

Nives Ivelja, Direktorica Udruge "MI" – Split i Predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva osvrće se na značaj i dosege volontiranja u društvu: Volontiranje je ukorijenjeno u ljudsku prirodu jer nam daje dasudjelujemo, suosjećamo, doprinosimo iliutječemo. Volontiranje je i u našoj tradiciji stoljećima, u različitim oblicima i organizacijskim formama. Zadnjih desetljeća uspostavljeno je u sustavu i društvu kao dostupan i siguran rad za opće dobro. "Hrvatska volontira" potvrđuje i da je široko prihvaćeno i da se stalno razvija. Naša zajednička manifestacija zaista odražava kvalitetnu infrastrukturu i suradnju volonterskih centara, organizatora volontiranja, podržavajuće uprave na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, poslovnog sektora, kao i budno oko medija. Volontiranje u takvim uvjetima je prijatnije i privlačnije nama građanima u svim razvojnim fazamai društvenim ulogama. Korist koju donosi zaista više nije teško prepoznati. Ostaje nam samo naći prave načine za izmjeriti je i predstaviti skeptičnima. A do tada neka "Hrvatska volontira"!

Marta Hauser, Voditeljica volonterskog centra Rijeka, Udruge SMART podsjetila nas je na snažan utjecaj koji volontiranje ima na povezivanje ljudi: „Ono što nas svake godine jako veseli i motivira da nastavimo promovirati vrijednosti volonterstva, jest kako se u samo tjedan dana angažira ogroman broj organizacija i volontera, u našim manjim i većim zajednicama, kako bi drugima poklonili svoje vrijeme, znanje i vještine. U tom tjednu, ali i tijekom cijele godine, volonteri ostavljaju snažan trag u onima kojima su pomogli, cijeloj našoj zajednici, pa i svijetu. Osim toga, spajamo i naizgled nespojive svjetove - udruge, ustanove, gradove i županije, tvrtke i građane koji im daju povjerenje i volontiraju u njihovim aktivnostima. Stvaranjem međusobnog povjerenja, uvažavanjem i slavljenjem naših različitosti, prepoznavanjem onoga u čemu smo slični zaista možemo biti veći, činiti više i kreirati zajednice u kakvima želimo živjeti.”

Volonterski centar Osijek podsjeća na važnost ovogodišnje teme i odgovornost i pravo svakog građanina da se aktivno uključi u kreiranje solidarne, povezane i humane zajednice: "Rezolucijom Opće skupštine UN-a, na kraju Međunarodne godine volontera (IYV) 2001. god., volonterstvo je prepoznato kao društveni fenomen važan za ukupni društveno-ekonomski razvoj. Ova rezolucija dala je brojne preporuke o modelima promocije i podrške volonterstvu vladama, tijelima Ujedinjenih naroda, nevladinim organizacijama i drugima. Na toj ideji, manifestacija "Hrvatska volontira!" omogućava brojnim organizacijama da pokažu najrazličitije oblike i boje svojih volonterskih programa i velikog, ali često nevidljivog, doprinosa kvaliteti života u zajednicama u kojima djeluju. Volontiranje, naravno, nije lijek za sve probleme današnjeg svijeta. Ipak, razvijeno volonterstvo bitna je sastavnica svake strategije otvorenih demokratskih društava, koja prepoznaju da se napredak ne može mjeriti samo ekonomskim pokazateljima i da pojedinci nisu motivirani samo vlastitim interesom, već i duboko ukorijenjenim vrijednostima i uvjerenjima." Lejla šehić Relić, Izvršna direktorica

Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. organizira manifestaciju Hrvatska volontira koja je i ove godine uključila velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje.

Popis svih volonterskih aktivnosti nalazi se ovdje.

Ovogodišnja je manifestacija ostvarila dodatnu vrijednost povezivanjem s Danima otvorenih vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te s inicijativom Gledaj (u)druge u Rijeci, usmjerenima na afirmaciju rada udruga i njihove važnosti u razvoju zajednice.

Više o tome kako je to izgledalo za vrijeme manifestacije, uz slike i videa, pogledajte na Facebook stranici Hrvatska volontira.

Detaljan izvještaj o aktivnostima provedenima u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“ bit će dostupan javnosti sredinom lipnja.

Kontakt za medije: Aida Ibrahimović ǀ promoviraj@vcz.hr ǀ 098 373 672

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!