Na 1. Hrvatskom radijskom forumu predstavljene izmjene Zakona o elektroničkim medijima

Vijesti

Natrag na Vijesti

Na 1. Hrvatskom radijskom forumu predstavljene izmjene Zakona o elektroničkim medijima

Foto:

Na 1. Hrvatskom radijskom forumu predstavljene izmjene Zakona o elektroničkim medijima

Zagreb, 13. veljače 2018. - Na Svjetski dan radija u organizaciji HUP - Koordinacije komercijalnih radio postaja i Media servisa Global u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan je 1. Hrvatski radijski forum. Predstavljena je Deklaracija o medijskom pluralizmu i toleranciji, bilo je riječi o regulativi i europskom iskustvu, a predstavljene su i izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima.

"U novom medijskom svijetu suvremeno medijsko zakonodavstvo utemeljno na demokratskim i stvarnim tržišnim osnovama postaje nezaobilazan prioritet", izjavila je predsjednica HUP - Koordinacije komercijalnih radijskih postaja i direktorica Media servisa Silvija Londero.

"Želja nam je da Forum bude sastavni dio progresivnih, znanstvenih, stručnih, umjetničkih i praktičnih snaga u RH, a poglavito u medijskom dijelu. Zalažemo se za suvremeni, demokratski i liberalni zakonodavni okvir koji se temelji na stvarnim tržišnim i općim potrebama u RH te pozitivnim europskim standardima od trajnog nacionalnog interesa", rekla je Londero.

"Radio nije sklon populizmu i senzacionalizmu, stoga ga treba čuvati i popularizirati. Veliku potporu dajem ovoj inicijativi i sa zadovoljstvom sam prihvatio ovo pokroviteljstvo", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i okupljenima čestitao Svjetski dan radija.

"Radio me podsjeća na djetinjstvo, na mladost. Radio je medij koji svakodnevno slušam, koji me informira i zabavlja. Radio nije agresivan, nije silovit kao mnogi mediji s kojima se danas susrećemo. On je zadržao jedan dobrar duh. Media servis ove godine slavi 15 godina svoga postojanja i on je odigrao vrlo važnu ulogu na medijskoj sceni", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Na Hrvatskom radijskom forumu se govorilo o medijskoj regulativi i europskim iskustvima kao i preporukama za izradu dobrog Zakona o elektroničkim medijima. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako se žurno treba pristupiti izmjenama i dopunama Zakona.

"Oformili smo radnu skupinu koja će kroz par tjedana krenuti s radom", izjavila je ministrica i objasnila kako će teći proces izrade.

"U prvom redu to će biti analiza postojećeg Zakona i ono što je ključno reguliranje novih tipova medija i djelatnosti u području medijske industrije koje u proteklim godinama nismo poznavali. Medijska strategija i buduće izmjene Zakona o elektroničkim medijima moraju uzeti u obzir tešku situaciju radija, pogotovo u manjim sredinama", izjavila je ministrica kulture. Naglasila je kako će Vlada paralelno raditi i na Zakonu o medijima kako bi se obavila njegova revizija.

Dugogodišnja njemačka europarlamentarka i velika prijateljica Hrvatske Doris Pack prenijela nam je dobro europsko iskustvo, a potpredsjednik HAZU Jakša Barbić osvrnuo se na pravnu perspektivu.

Deklaraciju su potpisale sve članice i članovi Koordinacije: Narodni radio, Otvoreni radio, radio Kaj, Antena Zagreb, Radio Dalmacija, Enter Zagreb, Gold FM te Media servis, najutjecajnija medijska agencija u Hrvatskoj. Dodijeljena su i priznanja, posebna priznanja te medaljoni Nikola Tesla za doprinos identitetu, pluralizmu i razvoju hrvatske radijske industrije, odnosno za izniman doprinos uspjehu 1. Hrvatskog radijskog foruma. Priznanje je dodijeljeno svim institucijama koje su zaslužne za razvoj hrvatske radijske industrije od osamostaljenja pa sve do danas.

Održavanje Hrvatskog radijskog foruma svojim dolaskom su podržali i izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, ali i gradonačelnika Grada Zagreba te saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, diplomatskog zbora, predstavnici HUP-a, Vijeća za elektroničke medije, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Odašiljača i veza te Hrvatske udruge radijskih nakladnika.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!